Izraelští vědci objevili 99 milionů let starého brouka, který žil v Myanmaru

Vědci z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě (HU) objevili v jantaru pocházejícím z Myanmaru (dříve Barmy) nový, dosud vědě neznámý druh brouka, který žil před přibližně 99 miliony let v době dinosaurů.

Mezi jeho zvláštnosti oproti druhům, které jsou již vědě známy, patří jedinečné barvy a tvary, které podle vědců sloužily jako odstrašující prostředek proti predátorům. Vědci také poznamenali, že neméně překvapivá je i samotná skutečnost, že se barvy nového brouka zachovaly po celá léta, uvedl server jpost.com.

Hmyz, který byl popsán jako nový rod a druh, byl nalezen ve výjimečně zachovalém kusu jantaru. To umožnilo týmu podrobně prozkoumat jeho morfologii a zjistit, že má řadu jedinečných znaků, které ho odlišují od ostatního hmyzu známého z jantaru – obrovské oči, které zabírají většinu hlavy, a velmi pestré zbarvení. Hmyz uchovaný v jantaru má většinou žlutohnědou, bledou a jednotnou barvu, zatímco ostré a jasné barvy jsou vzácnější.

Intel vyšetřuje přetrvávající problémy se stabilitou Core i9 i po doporučeních pro nastavení systému BIOS

Objev pomáhá entomologům (odborníkům na hmyz) a archeologům lépe pochopit, jak vypadalo životní prostředí a biodiverzita na stejném území v době dinosaurů před 99 miliony let, jakou roli hrály různé předměty v přírodě, a zkoumat, které z druhů v průběhu milionů let přežily, vyvinuly se nebo vymřely. Znalost dávné biodiverzity současně pomáhá vědcům lépe předvídat a vyhodnocovat odolnost a přežití druhů v budoucnosti.

Jantar, který byl součástí studie a v němž byl objeven nový brouk, se k vědcům dostal v rámci aukce a je typickým druhem jantaru, který se prodává na trzích v oblasti dnešního Myanmaru.

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.