Australský zázračný sprinter Gout Gout překonal národní rekord do 20 let

Australský zázračný sprinterský talent Gout Gout dal svým ohromujícím během v Brisbane další přesvědčivý důkaz, že by mohl být příštím Usainem Boltem.

Na nedělním Queensland All Schools Track and Field Championships dosáhl Gout času 20,29 sekundy (+1,2 větru) na 200 metrů a překonal australský rekord v běhu mužů do 20 let. Je mu přitom teprve 16 let, uvedl server nine.com.au.

Gout překonal rekord v úvodním kole, krátce poté si nasadil tretry a získal titul v čase 20,52 sekundy (+1,5 větru). Goutův osobní rekord na 200 metrů v 15 letech byl 20,87, zatímco Boltův ve stejném věku 20,58. Když bylo Boltovi 16 let, jeho osobní rekord na 200 m byl 20,13.

Goutův čas 20,29 zaznamenaný v neděli ubral 0,12 sekundy z australského rekordu do 20 let, který v roce 2022 vytvořil Aidan Murphy. Rychlík z Brisbane je nyní držitelem australských rekordů v běhu na 200 metrů do 16, 18 a 20 let a také rekordu v běhu na 100 metrů do 16 let.

Nedělní rekordní běh přišel necelý týden poté, co podepsal profesionální smlouvu se společností adidas a připojil se tak ke stejné franšíze jako úřadující olympijský vítěz na 100 m Noah Lyles.

Na srpnovém mistrovství světa v atletice do 20 let v peruánské Limě získal Gout časem 20,60 stříbro. Na stejném mítinku v roce 2002 Bolt zaběhl čas 20,61 a získal zlato. Vítězem běhu na 200 metrů se v Limě stal Jihoafričan Bayanda Walaza, který je téměř o dva roky starší než Gout. Walaza získal titul v čase 20,52.

Gout, jeden ze sedmi dětí, se narodil v Brisbane v roce 2007, pár let poté, co jeho rodiče emigrovali z Jižního Súdánu. Trénuje ho Diane Sheppardová a před olympijskými hrami v Los Angeles 2028 a Brisbane 2032 je obrovskou australskou nadějí na medaile.

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.