Carolina Reaper, oficiálně nejpálivější paprička na světě, je proslulá svou extrémní štiplavostí. Její pěstování může být výzvou, zejména v městském prostředí jako je Praha. Přesto se s trochou péče a pozornosti může stát skvělým doplňkem vaší zahrady či balkonu.
Výběr správného místa
Než začnete s pěstováním, je důležité zvolit správné místo. Carolina Reaper potřebuje hodně slunce, takže je ideální ji umístit na jižní stranu, kde bude mít přístup k přímému slunečnímu světlu alespoň 6 hodin denně. Pokud máte pouze balkon, ujistěte se, že je slunečný a chráněný před větrem.
Příprava půdy
Carolina Reaper vyžaduje dobře propustnou půdu. Můžete použít směs zahradnického substrátu a písku, což zajistí dobré odvodnění. Doporučuje se také přimíchat kompost nebo hnojivo bohaté na dusík, aby se podpořil růst rostliny.
Výsev a péče o sazenice
Semena Carolina Reaper je nejlepší vysévat uvnitř, ideálně v únoru nebo březnu. Semena zasaďte do malých květináčů a umístěte je na teplé a světlé místo. Klíčení může trvat 3 až 5 týdnů, a proto je třeba být trpělivý. Jakmile se objeví první lístky, přesaďte sazenice do větších květináčů.
Přesazování a péče
Jakmile jsou rostliny dostatečně silné a počasí je teplejší, můžete je přesadit ven. V Praze je ideální čas na přesazování kolem května, kdy noční teploty přestávají klesat pod 10 °C. Carolina Reaper je náročná na vodu, ale nesmí stát ve vodě, proto zalévejte pravidelně, ale s mírou.
Sklizeň a užití
Plody Carolina Reaper dozrávají obvykle po 90 až 120 dnech od přesazení. Papričky jsou připraveny ke sklizni, když mají intenzivní červenou barvu. Při manipulaci s nimi používejte rukavice, abyste se vyhnuli podráždění pokožky. Plody můžete sušit, nakládat nebo použít čerstvé jako pikantní přísadu do jídel.
Pěstování Carolina Reaper v Praze může být náročné, ale s pečlivým plánováním a péčí je úspěch na dosah. Nejenže si vypěstujete extrémně pálivou papričku, ale také získáte cennou zkušenost v zahrádkaření.