Pařížané se o své croissanty příliš nehádají. Ale nová verze tohoto pečiva vzala město útokem.
Od cruffinů po cronuty – na tradiční croissant již historicky vzniklo mnoho variací. Všechny se staly dočasným trendem. Nakonec ale zůstal středem pozornosti jen starý dobrý francouzský snídaňový croissant. Alespoň doposud, protože v současné době přitahuje pozornost Pařížanů jeho nová verze: crookie.
Jedná se o křížence francouzského croissantu a typické americké čokoládové sušenky croookie.
Výsměch francouzské tradici? Těžko, protože nový druh hype sušenky byl upečen přímo v Paříži. Stéphane Louvard, šéf Boulangerie Louvard v Rue de Châteaudun, uvedl nový typ croissantu jako první na trh.
Podle BBC ho to napadlo jednoho sobotního rána: „Řekl jsem si… víte co? Pojďme se trochu pobavit.“ Od té doby se na sociálních sítích objevily tisíce fotografií a videí.
View this post on Instagram
Jak se vyrábí Crookie
Louvard rozkrojil croissanty na polovinu, naplnil je čokoládovým sušenkovým těstem a navrch přidal další těsto. Naplněné croissanty pak pekl tak dlouho, aby sušenkové těsto ztuhlo – asi 15 až 20 minut. První crookies byly hotové.